Εξοπλισμός

boule brands

Το Πετάνκ παίζεται με μεταλλικές μπάλες που ονομάζονται μπούλες (boules) και πρέπει να έχουν διάμετρο από 70,5χιλ. μέχρι 80χιλ. και βάρος από 650γρ. μέχρι 800γρ. Για χρήση σε επίσημους αγώνες η μάρκα των μπούλων πρέπει να είναι στην λίστα αυτών που είναι αναγνωρισμένες (homologuées) από την Διεθνή Ομοσπονδία – FIPJP. Οφείλουν να έχουν το όνομα του κατασκευαστή, το βάρος σε γραμμάρια χαραγμένα πάνω στην μπούλα. Εφόσον μια μπούλα με τον καιρό χάσει την χάραξη των στοιχείων (βάρος και όνομα κατασκευαστή) αυτές πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επίσημους αγώνες. Θα βρείτε τη λίστα με τις επιτρεπόμενες μπούλες για επίσημους αγώνες στο link της FIPJP

www.obut.com
H OBUT είναι σήμερα η πιο γνωστή κατασκευαστική εταιρεία μπούλων με τον μεγαλύτερο αριθμό πωλήσεων στον κόσμο. Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1955 και κατασκευάζει 5 εκατομμύρια μπούλες ετησίως.

Υπάρχουν και ειδικές μπούλες Obut, για νεαρούς παίκτες με ποιο μικρή διάμετρο και ελαφρύτερες. Obut Junior

www.ms-petanque.com
Στην Γαλλία υπάρχουν πλέον μόνο δυο εργοστασιακοί κατασκευαστές μπούλων. Η OBUT και η MS PETANQUE που δημιουργήθηκε το 1995. Οι μπούλες της (Marle Sport) MS PETANQUE αναγνωρίζονται κυρίως για το πλεγματοειδές εσωτερικό στις μπούλες τους που το ονομάζουν Anti-Rebond, ώστε οι μπούλες να απορροφούν καλύτερα τους κραδασμούς και να έχουν λιγότερο πήδημα κατά την πρόσκρουση.

www.laboulebleue.fr
Οι περίφημες Boule Bleue της Μασσαλίας άρχισαν να κατασκευάζονται το 1904 πριν ακόμα εφευρεθεί το ίδιο το άθλημα του πετάνκ, πρώτα ανεπίσημα το 1907 και πλέον επίσημα το 1910. Οι Boule Bleue είναι κατηγοριοποιημένες σαν κατασκευές Artisanal (Χειροποίητες), αν και πλέον συνεργάζονται με την OBUT που τους ολοκληρώνει στα εργοστάσια της το εσωτερικό μέταλλο και η Boule Bleue κάνει το τελείωμα (εξωτερική στρώση)

www.toropetank.fr
Μια από τις πιο καινούργιες μάρκες στην αγορά η Toro Petank έκανε την εμφάνιση της το 2016. Η εταιρεία προτείνει μόλις δυο μοντέλα ένα Carbon και ένα Inox που είναι ουσιαστικά το μοντέλο της MS Petanque 2110, που είναι και η κατασκευάστρια εταιρεία.

www.ktk-petanque.fr
Η ΚΤΚ δημιουργήθηκε το 2008 με πολλές αλλαγές έδρας αλλά και με προβλήματα κατασκευαστικά. Είναι μια μάρκα που ανοίχτηκε κυρίως στους προχωρημένους παίκτες. Δυστυχώς για την KTK τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα με την εταιρεία να αντιμετωπίζει θέματα με τον κατασκευαστή της στην Ταϊλάνδη, αλλά και μετέπειτα να έχει συχνά προβλήματα αποθέματος. Πλέον oι μπούλες ΚΤΚ κατασκευάζονται στην Γαλλία από την MS PETANQUE με τα περισσότερα προβλήματα του παρελθόντος να έχουν ξεπεραστεί.

Boule PI-DN Tél: +33 (0)4 94 75 23 20
Οι μπούλες PI-DN έχουν κάπως μοναδική φήμη στον χώρο του πετάνκ. Δεν υπάρχει ιστοσελίδα για να γίνει κάποια παραγγελία και είναι ίσως οι μοναδικές εναπομείνασες χειροποίητες μπούλες στην αγορά. Δύσκολα μπορεί κάποιος να τις βρει ακόμα και στα γήπεδα της Γαλλίας, αλλά παρόλο που είναι σπάνιες, έχουν αποκτήσει μικρό αλλά φανατικό κοινό και ταυτόχρονα φήμη πολύ καλών μπούλων με αποτέλεσμα και ορισμένοι πρωταθλητές να εμφανίζονται σε αγώνες με μπούλες PI-DN.

Geologic – Decathlon
Οι Geologic είναι η μάρκα μπούλων της γνωστής αλυσίδας αθλητικών ειδών Decathlon. Οι Geologic κατασκευάζονται στην Ταϊλάνδη και στοχεύουν τους νέους παίκτες που ψάχνουν καλό συσχετισμό τιμής/ποιότητας

JPF Petanque
H πιο καινούργια μάρκα στην αγορά, με σύμβολο το Λιοντάρι ξεκίνησε το 2017. Δεν υπάρχουν ακόμα πολλές πληροφορίες για τις μπούλες της JPF και θα πρέπει να περιμένουμε λίγο καιρό για να μάθουμε περισσότερα.

Εταιρείες εκτός Γαλλίας:
Boule Blanche – μπούλες Μαροκινής προέλευσης
Futura -Ιταλικές μπούλες
Boulenciel – Ιταλικές μπούλες
Unibloc – Ιταλικές μπούλες
La Franc Boule – Ταϊλανδικές μπούλες